The Hours

Michael Cunningham är författaren till den fiktiva romanen "The Hours" (1998). Trots att berättelsen och personerna, undantagsvis Virginia Woolf och hennes familj, har romanen inspirerats av Virginia Woolfs bok "Mrs. Dalloway" (1925) och Woolfs liv. Boken har vunnit Pulitzer priset år 1999.
"The Hours" har även utkommit som film år 2002 i regi av Stephen Daldry. 

Före jag läste själva boken hade jag sett filmen två gånger. Filmen är dock så bra gjord att det inte störde läsningen. Endast små detaljer varierade. 
Boken berättar om en dag i tre kvinnors liv från tre olika tidsperioder. Den skildrar på ett djupt sätt livets mening, och känslor om närvaro samt frånvaro. 
Cunningham lyckas med hjälp av ett mångsidigt språk och med en livlig berättarförmåga skildra sekunder, minuter, timmar - vilka för en utomstående är obetydliga - som kan förändra en enskild individs liv. 
Samtidigt som händelseförloppen är små, är de stora. I slutet av boken är man nästan förvånad över händelserna som endast sker under en dag. 
Karaktärerna beskrivs på en mental nivå, men indikationer till utseende har inte slopats. Starka människorelationer beskrivs på ett sätt som gör att man kan relatera till alla parter, åtminstone delvis.
Romanen är inte lång, men hinner på en kort tid behandla ämnen som psykisk ohälsa, ensamhet och kärlek. Berättelsen hålls ihop eftersom kvinnornas liv förknippas med varandra på fyndiga sätt. Det är en av orsakerna till att de stora och svåra ämnena går att behandla över ca 200 sidor.
Jag läste förra hösten Virginia Woolfs "Mrs. Dalloway", vilken även behandlas i "The Hours". I viss mån hjälpte det att få en djupare insikt i stämningen. 

Läsupplevelsen var mycket behaglig. Romanen är en vacker, men samtidigt dramatisk, berättelse som ger goda insikter och väcker tankar.

(Jag läste boken på originalspråket engelska)



Comments